Statuten

AKTE VAN OPRICHTING
Vereniging Natuurbeheer Keerberg

Vandaag, zes december tweeduizend eenentwintig, verschenen voor mij, mr. [GEANONIMISEERD], notaris, als waarnemer van mr. [GEANONIMISEERD], notaris te Maastricht:

1. [GEANONIMISEERD], te dezen handelende als schriftelijk gevolmachtigde van:
de heer [GEANONIMISEERD], geboren te [GEANONIMISEERD] op [GEANONIMISEERD] (identiteitsbewijs: paspoort met nummer [GEANONIMISEERD],) [GEANONIMISEERD], wonende te [GEANONIMISEERD]

2. [GEANONIMISEERD], te dezen handelende als schriftelijk gevolmachtigde van:
de heer [GEANONIMISEERD], geboren te [GEANONIMISEERD] op [GEANONIMISEERD] (identiteitsbewijs: Nederlands paspoort met nummer [GEANONIMISEERD]), [GEANONIMISEERD], wonende te [GEANONIMISEERD]

3. [GEANONIMISEERD], te dezen handelende als schriftelijk gevolmachtigde van de heer [GEANONIMISEERD], geboren te [GEANONIMISEERD] op [GEANONIMISEERD] (identiteitsbewijs: paspoort met nummer [GEANONIMISEERD],), [GEANONIMISEERD], wonende te [GEANONIMISEERD].

Van gemelde volmachten is mij notaris, genoegzaam gebleken uit drie (3) aan deze akte vast te hechten onderhandse akten (Bijlage 1).

De comparanten verklaarden bij deze akte een vereniging op te richten onder vaststelling van de navolgende statuten:

ARTIKEL 1. NAAM EN ZETEL

1. De vereniging draagt de naam Vereniging Natuurbeheer Keerberg.

2. Zij is gevestigd in de gemeente Eijsden-Margraten.

ARTIKEL 2. DOEL EN MIDDELEN

1. Het doel van de vereniging is de belangen van de leden te behartigen met betrekking tot het perceel kadastraal bekend als gemeente Margraten sectie F nummer 587 met als doel dit te ontwikkelen en/of beheren, met als beleid de natuurkwaliteit, sociale kwaliteit en cultuur en identiteit te bevorderen (dit perceel hierna te noemen: het Mandelig Perceel), en het verrichten van al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin.

2. De vereniging tracht dit doel onder meer te bereiken door:

a. het behartigen van de individuele en gezamenlijke belangen van de leden bij het ontwikkelen en beheren van het Mandelig Perceel.

b. Het bij ontwikkeling en beheer van het Mandelig Perceel volgen van een beleid op basis van de volgende uitgangspunten:
• Natuurkwaliteit: het herstel en behoud van authentieke, lokale boom-en plantsoorten, hoogstam, hagen, zoomen, flora en fauna, mede op basis van raadpleging van specialisten en partners (zoals andere natuurverenigingen), waardoor de landschappelijke, ecologische, biotische en abiotische kwaliteit en identiteit van het gebied behouden blijft en wordt versterkt.
• Sociale kwaliteit: het van tijd tot tijd collectief organiseren van buurt-en bewonersparticipatie, sociale activiteiten, beweging en buitenactiviteiten, gericht op sociale cohesie en het welzijn van de mens, zonder afbreuk te doen aan de aanwezige woonkwaliteit en rust in de natuur en omgeving.
• Cultuur en identiteit: het behoud van tradities, cultuurlandschap, oude of lokale fruitsoorten in de leefomgeving en het verhaal van het landschap.
• Minimale onderhoudskosten: het beperken van de exploitatiekosten, die zo laag mogelijk dienen te blijven, bijvoorbeeld door gebruikmaking van vrijwilligers, natuurlijke begrazing en subsidiemogelijkheden.

c. het mede namens de leden onderhouden van contacten met de andere eigenaars en gebruikers van het Mandelig Perceel, inclusief hun directe en indirecte stakeholders;

d. het aangaan van verplichtingen in naam van de leden en het optreden in rechte voor of namens een of meer leden, zowel eisend als verwerend, na goedkeuring van de algemene vergadering;

e. het verwerven, beheren en aanwenden van fondsen, subsidies of andere financieringsbronnen ten behoeve van het Mandelig Perceel;

f. het ten behoeve van de leden verwerven van een aandeel in het Mandelig Perceel;

g. het aanwenden van alle andere wettige middelen welke voor het bereiken van het gestelde doel nuttig of nodig worden geacht.

Dit alles in de ruimste zin van het woord en zonder dat de vereniging een en ander bedrijfsmatig gaat verrichten.

3. De kadastrale percelen bekend als gemeente Margraten sectie F
– [GEANONIMISEERD]

worden hierna ook elk aangeduid als “Hoofdperceel” en tezamen als Hoofdpercelen. Het Mandelig Perceel is middels een mandeligheid verbonden aan de Hoofdpercelen en de daarbij behorende tuinen.

ARTIKEL 3. LIDMAATSCHAP

1. Leden van de vereniging kunnen uitsluitend natuurlijke personen of rechtspersonen zijn die (mede-)eigenaar zijn van Hoofdperceel.

Indien een Hoofdperceel meerdere eigenaars heeft kan slechts één van hen als gewoon lid worden toegelaten.

Indien een Hoofdperceel meerdere eigenaars heeft kunnen de overige eigenaars op gezamenlijk verzoek worden toegelaten als gemeenschappelijke leden. Gemeenschappelijke leden zijn geen leden in de zin van het Burgerlijk Wetboek en hebben geen stemrecht. Zij hebben toegang tot de algemene ledenvergadering en mogen daar het woord voeren. Zij hebben toegang tot de overige activiteiten van de vereniging.

De algemene vergadering kan een gewoon lidmaatschap toestaan bij besluit genomen met hetzelfde quorum en de procedurevereisten die gelden bij een statutenwijziging, zoals beschreven in artikel 14 lid 3.

Waar in deze statuten gesproken wordt van leden worden daarmee de gewone leden aangeduid. Gemeenschappelijke leden hebben uitsluitend de rechten en verplichtingen zoals in deze statuten of bij reglement aan hen toegekend.

2. Lidmaatschap wordt schriftelijk vastgelegd door ondertekening van de deelnameovereenkomst en schriftelijke bevestiging van het bestuur.

3. De secretaris van het bestuur houdt een ledenregister bij, waarin de namen en adressen van alle leden zijn opgenomen.

4. Het lidmaatschap is overdraagbaar, alsmede vatbaar om door erfopvolging te worden verkregen. Overgang van het lidmaatschap kan uitsluitend geschieden aan diegenen die voldoen aan de in lid 1 genoemde eisen.

5. De deelnameovereenkomst omvat onder meer de verklaring van het lid deel te willen nemen, de doelstellingen van de vereniging te onderschrijven, in te stemmen met de statuten van de vereniging, en zich te committeren aan de financiële verplichtingen en de volgende op dat moment van toepassing zijnde bijlagen:

a. alle reglementen;

b. de regeling aangaande financiële verplichtingen, waarin onder meer wordt vermeld:

i. de contributie ten behoeve van de vereniging;

ii. per Mandelig Perceel: de inleg;

iii. de betalingstermijnen en het betaalschema;

c. een in- en uitstapregeling, inhoudende onder meer toe- en uittreding tot respectievelijk uit de vereniging, de verschuldigdheid respectievelijk restitutie van contributie en inleg en de indeplaatsstelling van de nieuwe eigenaar bij vervreemding van een Hoofdperceel.

ARTIKEL 4. EINDE LIDMAATSCHAP

1. Het lidmaatschap eindigt door:

a. opzegging door het lid;

b. opzegging namens de vereniging;

c. ontzetting.

2. Opzegging van het lidmaatschap door het lid kan – tenzij de algemene vergadering anders besluit – geschieden tegen het einde van de kalendermaand volgend op de kalendermaand waarin de opzegging schriftelijk is gedaan. Tenzij anders is bepaald bij of krachtens het bepaalde in artikel 3 lid 5 of bij besluit van de algemene vergadering, blijft het lid de financiële bijdrage voor het lopende jaar verschuldigd. Het kan hier alleen gaan over financiële bijdragen waarover tot aan of ten tijde van het moment van uitstappen een besluit is genomen in de algemene vergadering. Indien ten tijde van de opzegging door de algemene vergadering een besluit is genomen met betrekking tot de voldoening van een bijzondere bijdrage blijft het lid – tenzij de algemene vergadering anders besluit – deze eveneens verschuldigd. Indien bij een gemeenschappelijk lidmaatschap slechts één van de gemeenschappelijke leden het lidmaatschap opzegt, loopt het lidmaatschap door voor wat betreft de resterende personen in het gemeenschappelijk lidmaatschap.

3. Opzegging namens de vereniging, geschiedt door het bestuur, door middel van een schriftelijk bericht aan het lid, met vermelding van de reden(en) van opzegging.

4. Opzegging namens de vereniging en ontzetting zijn slechts mogelijk in de gevallen genoemd in artikel 2:35 van het Burgerlijk Wetboek.

5. Binnen één maand nadat het lid van het besluit tot opzegging of ontzetting in kennis is gesteld, kan dat lid van dat besluit in beroep gaan bij de algemene vergadering en daar verweer voeren. Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is het lid geschorst. De financiële bijdrage blijft het geschorste lid verschuldigd.

ARTIKEL 5. GELDMIDDELEN

De geldmiddelen van de vereniging bestaan uit:

a. jaarlijkse contributie en eventuele bijzondere bijdragen van de leden;

b. donaties;

c. subsidies;

d. verkrijging krachtens erfrecht -onder voorbehoud van boedelbeschrijving of schenking;

e. inkomsten uit activiteiten van de vereniging en haar vermogen, en

f. overige baten.

ARTIKEL 6. BIJDRAGEN VAN DE LEDEN

1. De gewone leden betalen:

a. een jaarlijkse contributie ter dekking van de verenigingskosten, en

b. voor ieder Mandelig Perceel, naar rato van hun aandeel in het eigendom: een inleg ten behoeve van de ontwikkeling (waaronder de aanleg) en het beheer (waaronder het onderhoud). Deze bedragen worden, samen met de betalingstermijnen en het betaalschema, vastgelegd in een regeling aangaande financiële verplichtingen. De hoogte en frequentie van bijdragen wordt afgestemd op de te verwachten uitgaven.

2. Het bestuur is verantwoordelijk voor het (laten) opstellen van de regeling aangaande financiële verplichtingen, die voor inwerkingtreding dient te worden goedgekeurd door de algemene vergadering.

3. Personen in een gemeenschappelijk lidmaatschap betalen een jaarlijkse contributie.

ARTIKEL 7. BESTUUR

1. De vereniging wordt bestuurd door een bestuur dat bestaat uit ten minste twee en ten hoogste vijf natuurlijke personen. Het bestuur wijst uit haar midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester aan. De functies van de secretaris en penningmeester kunnen ook door één persoon worden vervuld.

2. De bestuursleden worden door de algemene vergadering benoemd uit de leden van de vereniging, met uitzondering van de benoeming van de eerste bestuursleden. De algemene vergadering stelt het aantal bestuursleden vast.

3. Bestuursleden worden benoemd voor een periode van drie jaar. De bestuursleden treden af volgens een door het bestuur op te maken rooster. Een volgens het rooster aftredend bestuurslid is twee maal onmiddellijk herbenoembaar.

4. Indien het aantal bestuursleden beneden het statutaire minimum is gedaald, blijft het overblijvend bestuur bevoegd de vereniging te besturen. Het bestuur is alsdan verplicht binnen drie maanden nadat dit feit zich voordeed, een algemene vergadering te beleggen waarin de vacature(s) aan de orde komt.

In geval van ontstentenis of belet van één of meer bestuurders is (zijn) de overblijvende bestuurder(s) met het gehele bestuur belast.

In geval van ontstentenis of belet van alle bestuurders of van de enige bestuurder wordt de vereniging tijdelijk bestuurd door een persoon die daartoe door de algemene vergadering steeds moet zijn aangewezen.

Onder belet wordt in deze statuten in ieder geval verstaan de omstandigheid dat

a. de bestuurder gedurende een periode van meer dan zeven dagen onbereikbaar is door ziekte of andere oorzaken; of

b. de bestuurder is geschorst.

5. Op de vergaderingen en de besluitvorming van het bestuur is het bepaalde in de artikelen 10 tot en met 12 zoveel mogelijk van toepassing.

6. In plaats van fysieke bijeenkomst van de bestuursleden op één plaats, kunnen vergaderingen van het bestuur ook telefonisch, per computer, met behulp van video conferencing of van andere moderne communicatiemiddelen plaatsvinden, mits de vergaderingen aldus voor alle bestuursleden toegankelijk zijn, deze ordelijk en regelmatig kunnen verlopen, daarbij de mogelijkheid bestaat tot het voeren van interactief overleg en de vergaderingen door de voorzitter kunnen worden geleid.

7. Een bestuurder neemt niet deel aan de beraadslaging en besluitvorming indien hij daarbij een direct of indirect persoonlijk belang heeft dat tegenstrijdig is met het belang van de vereniging en de met haar verbonden organisatie.

Wanneer hierdoor geen bestuursbesluit zou kunnen worden genomen, wordt het besluit genomen door de algemene vergadering.

ARTIKEL 8. EINDE BESTUURSLIDMAATSCHAP; SCHORSING

1. Een bestuurslidmaatschap eindigt:

a. door aftreden op grond van het rooster van aftreden;

b. door aftreden op eigen verzoek;

c. door het einde van het lidmaatschap van de vereniging;

d. door overlijden of onder curatelenstelling;

e. wanneer een bewindvoerder of mentor wordt aangesteld wegens geestelijke stoornis;

f. door ontslag krachtens een besluit van de algemene vergadering;

g. wanneer hij in staat van faillissement wordt verklaard, een regeling in het kader van de Schuldsaneringsregeling natuurlijke personen op hem van toepassing wordt verklaard of hij surseance van betaling verkrijgt.

2. Bestuursleden kunnen te allen tijde onder opgaaf van redenen door de algemene vergadering worden geschorst en ontslagen. Ter zake van schorsing of ontslag besluit de algemene vergadering met een meerderheid van de uitgebrachte stemmen. De schorsing beloopt ten hoogste drie maanden en kan door de algemene vergadering eenmaal met die termijn worden verlengd. Volgt gedurende de schorsing geen ontslag, dan is de schorsing na het verloop van de termijn geëindigd. Het bestuurslid wordt in de gelegenheid gesteld zich in de betreffende algemene vergadering te verantwoorden en kan zich daarin door een raadsman doen bijstaan.

ARTIKEL 9. BESTUURSVERGADERING, – FUNCTIES, -TAKEN, -BEVOEGDHEDEN

1. Het bestuur is belast met het besturen van de vereniging. Het bestuur kan, tot wederopzegging, taken en bevoegdheden delegeren aan een eventueel dagelijks bestuur.

Bij de vervulling van hun taak richten de bestuurders zich naar het belang van de vereniging en de met haar verbonden organisatie.

2. Het bestuur is bevoegd te besluiten tot het aangaan van overeenkomsten. Het bestuur behoeft hieraan voorafgaand de goedkeuring van de algemene vergadering voor het besluiten tot het aangaan van overeenkomsten als hiervoor omschreven, indien die een bedrag of waarde van tweeduizend vijfhonderd euro (€ 2.500,00) te boven gaan.

3. Het bestuur is bevoegd te besluiten tot het aangaan van overeenkomsten tot verkrijging, vervreemding of bezwaring van registergoederen en tot het aangaan van overeenkomsten waarbij de vereniging zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidstelling voor een schuld van een ander verbindt, mits hiertoe is besloten door de algemene vergadering met algemene stemmen in een vergadering waarin alle leden vertegenwoordigd zijn.

4. Het bestuur vertegenwoordigt de vereniging en is belast met het besturen van de vereniging. Tot de taak van het bestuur behoort onder meer:

a. het voeren van overleg met betrokkenen;

b. het bemiddelend en regelend optreden in die gevallen waarin het belang van de vereniging of van de leden dat naar het oordeel van het bestuur vergt;

c. het (laten) uitvoeren van besluiten van de algemene vergadering en besluiten van het bestuur zelf;

5. De vertegenwoordigingsbevoegdheid komt toe aan de voorzitter tezamen met de secretaris of de penningmeester en komt toe aan de secretaris en de penningmeester indien dit twee verschillende personen zijn.

6. Het bestuur kan volmacht verlenen aan één of meer bestuursleden of derden, zowel gezamenlijk als afzonderlijk, om de vereniging binnen de grenzen van die volmacht te vertegenwoordigen.

7. Het bestuur kan besluiten om het administratief en financieel beheer op te dragen aan een derde.

ARTIKEL 10. ALGEMENE VERGADERINGEN; OPROEPING

1. Aan de algemene vergadering komen in de vereniging alle bevoegdheden toe, die niet door de wet of de statuten aan het bestuur zijn opgedragen.

2. De oproeping tot de algemene vergadering vindt plaats door middel van een schriftelijk of elektronisch (e-mail) bericht aan de (e-mail)adressen van de leden volgens het ledenregister.

3. De termijn van oproeping bedraagt ten minste vier dagen, de dag van de oproeping niet meegerekend, maar de dag van de vergadering wel meegerekend.

4. Naast de plaats, datum en tijd van de vergadering, moet de oproeping een agenda bevatten waaruit blijkt welke onderwerpen aan de orde worden gesteld en welke besluiten gevraagd worden.

ARTIKEL 11. TOEGANG EN STEMRECHT

1. Toegang tot de algemene vergadering hebben alle niet-geschorste leden, de donateurs alsmede degenen die daartoe door het bestuur en/of de algemene vergadering zijn uitgenodigd.

2. Alle niet-geschorste gewone leden hebben stemrecht. Ieder gewoon lid van de vereniging heeft één stem. Indien een lid meerdere Hoofdpercelen op naam heeft, dan kan hij desalniettemin slechts één stem uitbrengen.

3. Een stemgerechtigd lid kan een ander stemgerechtigd lid volmacht geven namens hem te stemmen. Deze volmacht moet schriftelijk worden gegeven en vóór de stemming aan het bestuur worden overlegd. Bij iedere stemming kan één (1) lid niet meer dan één (1) ander lid vertegenwoordigen.

4. Bij een gemeenschappelijk lidmaatschap hebben alle personen in het gemeenschappelijk lidmaatschap – mits niet geschorst – toegang tot de algemene vergadering. Voor dit gemeenschappelijk lidmaatschap kan geen stemrecht worden uitgeoefend.

5. Een geschorst lid heeft toegang tot de vergadering waarin het besluit tot zijn schorsing wordt behandeld en is bevoegd daarover het woord te voeren.

ARTIKEL 12. BESLUITVORMING DOOR DE ALGEMENE VERGADERING

1. Voor zover in deze statuten niet anders is bepaald, wordt een besluit genomen met volstrekte meerderheid van stemmen van de in de vergadering aanwezige en vertegenwoordigde gewone leden, ongeacht hun aantal. Blanco en ongeldige stemmen tellen niet mee voor de besluitvorming maar tellen wel mee voor het bepalen van een in deze statuten voorgeschreven quorum.

2. Het in de vergadering uitgesproken oordeel van de voorzitter over de uitslag van een stemming is beslissend. Hetzelfde geldt voor de inhoud van een genomen besluit, voor zover werd gestemd over een niet schriftelijk vastgelegd voorstel. Wordt onmiddellijk na het uitspreken van het oordeel van de voorzitter de juistheid daarvan betwist, dan vindt een nieuwe stemming plaats, als de meerderheid van de vergadering of, als de oorspronkelijke stemming niet hoofdelijk of schriftelijk geschiedde, een stemgerechtigde aanwezige dit verlangt. Door deze nieuwe stemming vervallen de rechtsgevolgen van de oorspronkelijke stemming.

3. Mocht bij stemming over de verkiezing van personen bij eerste stemming geen meerderheid worden verkregen, dan zal een nieuwe stemming plaats hebben. Als ook dan geen meerderheid verkregen wordt, zal bij een tussenstemming worden beslist tussen welke personen zal worden herstemd.

Staken de stemmen bij verkiezing van personen, dan beslist het lot.

4. Als de stemmen staken over een voorstel dat niet gaat over de verkiezing van personen, is het voorstel verworpen.

5. Alle stemmingen geschieden mondeling, tenzij een bestuurslid of ten minste drie leden vóór de stemming laat of laten weten een schriftelijke stemming te verlangen. Schriftelijke stemming geschiedt bij ongetekende, gesloten stembriefjes.

6. Als in een vergadering alle leden aanwezig zijn, kunnen – mits met algemene stemmen – geldige besluiten worden genomen over alle aan de orde komende onderwerpen, ook al is het onderwerp niet of niet op de voorgeschreven wijze bij de oproeping aangekondigd.

7. Van het ter algemene vergadering verhandelde worden notulen gehouden door de secretaris of een door de voorzitter aangewezen persoon, deze hoeft geen lid te zijn van de vereniging.

ARTIKEL 13. BOEKJAAR, JAARREKENING, JAARVERGADERING

1. Het boekjaar is gelijk aan het kalenderjaar.

2. Het bestuur draagt zorg voor de bijhouding en verantwoording van de financiën van de vereniging, zodanig dat de rechten en plichten van de vereniging steeds kunnen worden gekend. Het bestuur zorgt voor een overzicht van ontvangsten en uitgaven in een verenigingsjaar en een overzicht van haar bezittingen en schulden aan het begin en het einde van dat jaar, samen te noemen de jaarstukken. Het bestuur moet de financiële bescheiden ten minste zeven jaar bewaren.

3. Het bestuur legt de jaarstukken ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering. Wordt over de getrouwheid van deze stukken geen verklaring van een accountant als bedoeld in artikel 2:393 lid 1 Burgerlijk Wetboek overlegd, dan worden daaraan voorafgaand de jaarstukken gecontroleerd door een door de algemene vergadering te benoemen controlecommissie van ten minste twee leden die geen deel mogen uitmaken van het bestuur. Een lid kan ten hoogste twee achtereenvolgende jaren zitting hebben in de controlecommissie. Het bestuur is verplicht om de controlecommissie inzage te geven in de gehele boekhouding en de daarop betrekking hebbende bescheiden en om alle door haar gewenste inlichtingen te verstrekken. Als de commissie dat voor een juiste vervulling van haar taak noodzakelijk acht kan zij zich laten bijstaan door een extern deskundige. De commissie brengt van haar onderzoek verslag uit aan de algemene vergadering, vergezeld van een advies tot al of niet goedkeuring van de jaarstukken. Nadat de jaarstukken zijn goedgekeurd door de algemene vergadering, wordt het voorstel gedaan om kwijting te verlenen aan het bestuur voor de door haar daarmee afgelegde rekening en verantwoording.

4. Jaarlijks, uiterlijk zes maanden na afloop van het boekjaar, wordt een algemene vergadering – de jaarvergadering – gehouden. In de jaarvergadering komen onder meer aan de orde:

a. het verslag van het bestuur over het afgelopen jaar;

b. het voorstel tot het al of niet goedkeuren van de jaarstukken over het afgelopen jaar;

c. het voorstel tot verlenen van kwijting aan het bestuur;

d. de benoeming van de leden van de controlecommissie voor het nieuwe verenigingsjaar;

e. de benoeming van bestuursleden als er in het bestuur vacatures bestaan;

f. voorstellen van het bestuur of de leden, zoals aangekondigd bij de oproeping voor de vergadering.

5. Uiterlijk een maand voor het verstrijken van het boekjaar, legt het bestuur de begroting voor het komende verenigingsjaar ter inzage van de leden.

6. Op schriftelijk verzoek van, ten minste een zodanig aantal leden als bevoegd is tot het uitbrengen van vier/tiende gedeelte van de stemmen in een algemene vergadering, is het bestuur verplicht tot bijeenroeping van een algemene vergadering op een termijn niet langer dan vier weken.

Indien aan het verzoek binnen veertien dagen geen gevolg wordt gegeven, kunnen verzoekers zelf tot die bijeenroeping overgaan op de wijze waarop het bestuur de algemene vergadering bijeenroept.

ARTIKEL 14. STATUTENWIJZIGING

1. De statuten van de vereniging kunnen worden gewijzigd door een besluit van de algemene vergadering. Wanneer aan de algemene vergadering een voorstel tot wijziging van de statuten zal worden gedaan, moet dat steeds bij de oproeping tot de algemene vergadering worden vermeld.

2. Degenen die de oproeping tot de algemene vergadering ter behandeling van een voorstel tot statutenwijziging hebben gedaan, moeten ten minste vijf dagen vóór de vergadering een afschrift van dat voorstel, waarin de voorgestelde wijziging woordelijk is opgenomen, op een daartoe geschikte plaats voor de leden ter inzage leggen. Dit afschrift moet ter inzage liggen tot na afloop van de dag waarop de vergadering wordt gehouden.

3. Een besluit tot statutenwijziging moet worden genomen met een meerderheid van ten minste drie/vierde van de uitgebrachte stemmen. In die vergadering moet ten minste twee/derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Is het vereiste aantal leden niet aanwezig of vertegenwoordigd, dan kan een nieuwe algemene vergadering worden bijeengeroepen, waarin het besluit kan worden genomen met een meerderheid van ten minste drie/vierde van de uitgebrachte stemmen, onafhankelijk van het aantal op deze vergadering aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Bij de oproeping voor de nieuwe vergadering moet worden vermeld dat en waarom een besluit kan worden genomen, onafhankelijk van het aantal op de vergadering aanwezige of vertegenwoordigde leden. De hiervoor bedoelde tweede vergadering wordt niet eerder dan vier weken en niet later dan zes weken na de eerste vergadering gehouden.

4. Een statutenwijziging wordt van kracht onmiddellijk nadat deze in een notariële akte is vastgelegd. Iedere bestuurder is bevoegd om een statutenwijziging bij notariële akte vast te leggen. Een authentiek afschrift van de akte van wijziging en een doorlopende tekst van de gewijzigde statuten moeten worden neergelegd bij het handelsregister.

ARTIKEL 15. ONTBINDING

1. De vereniging kan worden ontbonden door een besluit van de algemene vergadering. Het in deze statuten bepaalde over een besluit tot statutenwijziging is van overeenkomstige toepassing op een besluit tot ontbinding. Bij het besluit tot ontbinding wordt de bestemming van een eventueel batig liquidatiesaldo vastgesteld. Als de vereniging op het tijdstip van haar ontbinding geen baten meer heeft, houdt zij op te bestaan. In alle gevallen doet het bestuur opgave van ontbinding aan het Handelsregister. De boeken en bescheiden van de ontbonden vereniging blijven gedurende zeven jaar nadat de vereniging heeft opgehouden te bestaan onder bewaring van de door het bestuur bij het besluit tot ontbinding aangewezen persoon. Binnen acht dagen na het ingaan van zijn bewaarplicht moet de aangewezen bewaarder zijn naam en adres opgeven aan het Handelsregister.

2. De vereniging wordt bovendien ontbonden:

– door insolventie nadat de vereniging in staat van faillissement is verklaard of door opheffing van het faillissement wegens de toestand van de boedel; of

– door een daartoe strekkende rechterlijke uitspraak in de bij de wet genoemde gevallen.

ARTIKEL 16. VEREFFENING

1. Het bestuur is belast met de vereffening van het vermogen van de vereniging, voor zover bij het ontbindingsbesluit geen andere vereffenaar(s) is (zijn) aangewezen.

2. Na het besluit tot ontbinding bevindt de vereniging zich in liquidatie. De vereniging blijft na haar ontbinding voortbestaan indien en voor zover dit voor de vereffening van haar zaken nodig is. Gedurende de vereffening blijven de bepalingen van de statuten voor zoveel mogelijk en nodig van kracht. In stukken en aankondigingen die van de vereniging uitgaan, moeten aan de naam van de vereniging worden toegevoegd de woorden “in liquidatie”.

Een batig saldo na vereffening vervalt aan degenen die ten tijde van het besluit tot ontbinding lid waren. Ieder van hen ontvangt een gelijk deel, of indien niet alle leden een gelijk deel aan de vereniging hebben bijgedragen een deel naar rato van de oorspronkelijke bijdrage van het betreffende lid (leden) aan de vereniging. Bij het besluit tot ontbinding kan echter ook een nadere bestemming aan dit saldo worden gegeven.

Deze bestemming wordt vastgesteld bij het ontbindingsbesluit, of bij gebreke daarvan, door de vereffenaar(s). De vereffening eindigt op het tijdstip waarop geen aan de vereffenaars bekende baten meer aanwezig zijn. De vereniging houdt in geval van vereffening op te bestaan op het tijdstip waarop de vereffening eindigt. De vereffenaars doen daarvan opgave aan het Handelsregister.

ARTIKEL 17. REGLEMENTEN

1. De algemene vergadering kent een reglement ‘Afspraken gemeente Eijsden- Margraten’ en kan daarnaast meerdere reglementen vaststellen en wijzigen, waarin onderwerpen worden geregeld, waarin door deze statuten niet of niet volledig wordt voorzien.

2. Een reglement mag geen bepalingen bevatten, die strijdig zijn met de wet of met deze statuten, tenzij de afwijking door de wet of de statuten wordt toegestaan.

3. Een ander reglement dan het reglement ‘Afspraken gemeente Eijsden- Margraten’ mag geen bepalingen bevatten, die strijdig zijn met het reglement ‘Afspraken gemeente Eijsden-Margraten’, tenzij de afwijking door het reglement ‘Afspraken gemeente Eijsden-Margraten’ wordt toegestaan.

4. Het reglement ‘Afspraken gemeente Eijsden-Margraten’ kan slechts worden gewijzigd na instemming van de gemeente Eijsden-Margraten of diens rechtsopvolger.

ARTIKEL 18. SLOTBEPALING

Aan de algemene vergadering komen in de vereniging alle bevoegdheden toe, die niet door de wet of de statuten aan andere organen zijn opgedragen.

Tenslotte verklaarden de comparanten:

a. het Bestuur van de Vereniging is eerstmaals samengesteld als volgt:

Voorzitter: [GEANONIMISEERD] voornoemd;

Secretaris: [GEANONIMISEERD] voornoemd;

Penningmeester: [GEANONIMISEERD] voornoemd;

b. het eerste boekjaar loopt van heden tot en met één en dertig december tweeduizend twee en twintig;

c. het adres der vereniging is: [GEANONIMISEERD].

AAN TE HECHTEN STUKKEN

Aan deze Akte zullen drie (3) volmachten worden vastgehecht.

SLOT AKTE

VASTSTELLING IDENTITEIT

De comparanten zijn mij, notaris, bekend.

De identiteit van de bij deze akte betrokken comparanten/ partijen is door mij, notaris, vastgesteld aan de hand van de hiervoor gemelde en daartoe bestemde documenten.

WAARVAN AKTE

In minuut is verleden te Maastricht op de datum als in het hoofd van deze akte vermeld.

Na zakelijke opgave van de inhoud van deze akte en een toelichting daarop aan de comparanten hebben zij verklaard van de inhoud van deze akte te hebben kennisgenomen en daarmee in te stemmen.

Onmiddellijk na beperkte voorlezing is deze akte door de comparanten en mij, notaris, ondertekend.