Vereniging
De vereniging Natuurbeheer Keerberg (VNBK) is opgericht voor de ontwikkeling en instandhouding van een uniek groenblauw perceel in het Heuvelland, waarbij de begrippen natuurkwaliteit, sociale kwaliteit, cultuur en identiteit centraal staan. De vereniging en leden werken samen met de gemeente Eijsden-Margraten, andere natuurverenigingen, schaapsherders, flora- en faunakenners en andere betrokkenen aan de ontwikkeling en het beheer van Natuurbuffer Keerberg.
Natuurbuffer Keerberg
Buiten Maastricht, in de entree van het Heuvelland en Nationaal Landschap Zuid-Limburg, vinden we de Keerderberg. Boven aan die berg, in de dorpsmantel van Cadier en Keer, ontwikkelen en beheren deze partijen gezamenlijk een unieke natuurbuffer.
In het gedeelte in eigendom van de bewoners is hoogstam aangeplant: zo’n 10 soorten authentieke lokale fruit- en notenbomen. We vinden er ook een amfibieĆ«npoel en stapelmuur. De grond is bedekt met vele soorten lokale kruiden-/bloemrijke grassen.
In het gedeelte in eigendom van de gemeente is een grote hemelwaterbuffer met natuurlijke taluds aangelegd en vinden we een bijenhotel.
Het reservoir buffert tijdens en na regenbuien tot 5.000 kubieke meter water en ontziet zo de 60 meter lager in Maastricht gelegen wijk Heer van wateroverlast.
Het bewonersdeel en het gemeentedeel vormen samen de Natuurbuffer Keerberg. De natuurbuffer wordt extensief begraasd.
Ecologische verbinding draagt bij aan herstel van Natura2000-gebieden
Met alle vereende inspanningen werkt de vereniging niet alleen in de natuurbuffer aan de ontwikkeling en instandhouding van de natuur. Gezien de ligging in de (te herstellen) ecologische verbinding “Poort van het Heuvelland” werken we tevens aan de verbetering van de natuurdoelen in de twee Natura2000-gebieden Savelsbos en Bemelerberg/Schiepersberg.
Natuurkwaliteit, sociale kwaliteit en meer
De vereniging realiseert haar doel op basis van onder meer de volgende uitgangspunten:
- Natuurkwaliteit: het herstel en behoud van authentieke lokale boom- en plantsoorten, hoogstam, hagen, zoomen, flora en fauna, om zo de landschappelijke, ecologische, biotische en abiotische kwaliteit en identiteit van het gebied te behouden en te versterken.
- Sociale kwaliteit: het periodiek organiseren van buurt- en bewonersparticipatie, sociale activiteiten gericht op sociale cohesie, zonder afbreuk te doen aan de aanwezige woonkwaliteit en rust in de natuurlijke omgeving.
- Cultuur en identiteit: het behoud van tradities, het cultuurlandschap, oude of lokale fruitsoorten in de leefomgeving en het verhaal van het landschap.
Borging op lange termijn
Het project en de samenwerking zijn opgezet voor de lange termijn.
De omwonenden zijn bij aankoop van hun gezamenlijk perceel overeengekomen dat het onverdeeld blijft en hebben hun aandeel in dat perceel (mandelig) verbonden aan hun woningen. Nieuwe bewoners zullen daarmee niet alleen hun woning maar ook hun verantwoordelijkheid voor (en bijdrage aan) de natuurbuffer overnemen. De vereniging voert de ontwikkeling en het beheer uit namens de leden. De leden bepalen het inrichtingsplan, het onderhoud en zijn actief in diverse werkgroepen.
Ook de gemeente zag bewoners graag verenigd in een rechtspersoon als borging voor een langdurige samenwerking. De gemeente, de vereniging en de bewoners zijn overeengekomen dat beide percelen de natuurbuffer vormen, niet afgescheiden worden en niet openbaar toegankelijk zijn.
De vereniging is aangesloten bij de NMF Limburg (de Natuur en Milieufederatie).
Voor een gedetailleerdere beschrijving van de vereniging zie ook de statuten.