27/07/24
Reëen aan het ontbijt
Je moet even goed kijken, want ze verstoppen zich goed in de omgeving. Maar inmiddels weten we waar de nieuwe bewoners van de natuurbuffer hun ontbijtbuffet gebruiken.
17/07/24
Weer een Vliegend hert
Vandaag werd opnieuw een vliegend hert (vrouwtje) waargenomen. Dit keer bevond het zich in een takkenhoop in de tuin van een omwonende, grenzend aan de natuurbuffer aan de noordwestzijde.
14/07/24
Vliegend hert (vrouwtje)
Aan de zuidoostzijde van de natuurbuffer, in de aangrenzende tuin van een van de omwonenden, werd opnieuw een vliegend hert waargenomen. Dit keer was het een vrouwtje.
07/07/24
Vliegend hert, mannetje
In de tuin van een van de omwonenden, grenzend aan de natuurbuffer, werd vandaag een vliegend hert waargenomen. Deze keer is het een mannetje. Het vliegend hert is de grootste in Nederland voorkomende kever. Hij kwam aanvliegen en landde in de tuin.
10/07/24
Aanleg stapelmuur
Vandaag werd een stapelmuur gebouwd door Bert Vaessen van het bedrijf Vaessen Grondverzet VOF en Wil Niessen, oud-medewerker van IKL en specialist op het gebied van amfibieënpoelen en stapelmuren. De muur biedt ideale schuilplaatsen en overwinteringsplekken voor onder andere amfibieën, zoals salamanders en padden, en kleine zoogdieren.
13/06/24
Ze zijn er weer!
De schapen van herders Irene en Arno komen dit jaar opnieuw de natuurbuffer begrazen. Hun bedrijf, Graasgraag, verzorgt regeneratieve begrazing op basis van rantsoenbegrazing, ten dienste van natuur en dieren.
06/06/24
Ochtendbezoek van Reeën in de Natuurbuffer
De reeën zijn ook vaker ’s ochtends te zien in de natuurbuffer, sinds de bloemen, kruiden, grassen en wilgen gedijen. Dankzij de hoogte van de vegetatie kunnen ze makkelijk ongezien in de wei rustig grazen en naar voedsel zoeken.
02/06/24
Wilde zwijnen
Zes biggen en een zeug trokken vanochtend vroeg door de natuurbuffer. Ze kwamen vanuit het Savelsbos en liepen over de Rijksweg ter hoogte van het Kloosterpad, op de plek waar de ecologische verbinding Poort van het Heuvelland moet komen.
06/05/24
Blauwe reiger
De blauwe reiger komt regelmatig op bezoek in de hemelwaterbuffer. Geduldig wacht hij in stilstand, totdat hij toeslaat en zijn snavel in het water steekt.
06/05/24
De groene spechten
Sinds vorig jaar krijgen we regelmatig bezoek van een koppel groene spechten, indrukwekkende vogels door hun kleuren. Ze rusten op een boomstam of op hoogte en foerageren op de grond.
15/07/23
Extensieve begrazing: de schapen van Graasgraag
Op 15 juli kwamen de schapen van Graasgraag voor het eerst op bezoek. Zij komen voortaan drie a vier keer per jaar langs. Op basis van rantsoenbegrazing zorgen zij voor een juiste balans tussen het verwijderen van vegetatie, bemesten, aantreden van de bodem en verspreiden van zaden. De herders Irene en Arno hebben hun kennis over het proces toegelicht. De kern daarvan: volledig biologisch werken, ten dienste van natuur en dieren.
18/05/23
9 eendjes bij….
Het is gezellig druk vanochtend in de hemelwaterbuffer met moeder wilde eend en haar negen kleintjes! Ze kwamen plotseling tevoorschijn uit het riet.
14/05/23
Er was eens een vos…
Voor het eerst werd deze vos gespot in de natuurbuffer. Het was duidelijk dat hij belangstelling had voor de ganzen. Maar de ganzen hadden zich slim genoeg midden in de waterbuffer verzameld, buiten het bereik van de vos. Na een tijdje wachten, gaf de vos uiteindelijk op en besloot verder te trekken.
29/10/22
Werkochtend
Vandaag is er een grote onderhoudsbeurt door de vereniging georganiseerd. Na het snoeien werd de bodem volledig vrijgemaakt. Dit is in de eerste jaren nodig om de grond te verarmen. Verder zijn er hoopjes van de snoeitakjes gemaakt als schuilgelegenheid, ter bevordering van diverse dieren die daar kunnen overwinteren.
11/10/22
Aanleg amfibieënpoel
Door Vaessen Grondverzet VOF uit Vijlen in samenwerking met Wil Niessen, oud medewerker IKL en specialist op gebied van amfibieënpoelen, is een poel aangelegd ten behoeve van de vroedmeesterpad en andere amfibieën.
04/05/22
Waterbuffer na een bui snel gevuld
De nieuwe hemelwaterbuffer in het gemeentedeel van de natuurbuffer verwerkt en buffert regenwater uit het westelijk deel van het dorp. Door de ruime buffercapaciteit en infiltratie in de grond wordt het afvoerstelsel richting Maastricht, en de wijk Heer die 60 meter lager ligt, in belangrijke mate ontzien. De voorjaarsbuien testen de aanleg. Het overstort bevindt zich op 116,10 m boven NAP. De capaciteit bedraagt bijna 5.000 m2.
13/04/22
Zonsondergang
De zon verdwijnt achter het Savelsbos en Heerdeberg en kleurt de lucht oranje. In deze richting dient de ecologische verbinding te worden versterkt over de Rijksweg N278.
29/01/22
Aanplanten van hoogstam
Vandaag zijn door de vereniging verschillende lokale hoogstam fruit- en notenboomsoorten aangeplant, waaronder tien oude rassen. Deze bomen zullen niet alleen als dracht voor bijen dienen, maar vormen ook een voedingsbron voor vogels en andere lokale diersoorten. De boomsoorten vindt u hier.
Aannemer Kurvers legt de natuurbuffer aan, waaronder het hemelwaterstelstel en de taluds. De rand van de hemelwaterbuffer ligt ruim 7 meter hoger dan de naastgelegen Rijksweg N278 die Maastricht en Aken verbindt. Werkzaamheden omvatten ook het plaatsen een gresstenen muur, het verbinden van de afvoerleidingen en omheinen van het terrein.
6/12/21 Oprichting vereniging
De Vereniging Natuurbeheer Keerberg wordt opgericht.
De werkzaamheden voor de aanleg van de natuurbuffer zijn begonnen en worden vakkundig uitgevoerd door Aannemer Kurvers. Zij gaan meer dan 6.000 kubieke meter grond verplaatsen om ruimte te maken voor de opvang van hemelwater.
16/09/21
Archeologisch onderzoek
Omdat er een archeologische site in de buurt ligt, vindt bodemonderzoek plaats. Op basis van het onderzoek is kans op archeologische verstoring laag en staat niets in de weg om het grondverzet te beginnen.
Na een half jaar met tientallen overleggen en afstemmingsmomenten zijn we eruit. Bewoners kopen een deel van het terrein van de toekomstige Natuurbuffer van gemeente Eijsden-Margraten en maken met de gemeente afspraken over de aanleg en instandhouding van hoogwaardige natuur en de oprichting van een vereniging.
12/11/20
Planbespreking bij gemeente Eijsden-Margraten
De firma Ducot Engineering presenteert haar ontwerp van de waterbuffer. Samen met de projectleider van de gemeente Eijsden-Margraten wordt overlegd over een ecologisch hoogwaardige samenwerking. Omwonenden presenteren hun plannen. Een dergelijke vorm van participatie is nieuw, maar de gemeente staat er positief tegenover en is enthousiast over de ambitie, waaronder de natuurontwikkeling.
8/11/20
Grasveld
Het terrein is tijdelijk in beheer gegeven aan een boer voor productie van gras.